Leningen

Herfinanciering van je hypotheek: Wanneer is het zinvol?

Een slimme zet

March 5, 2024

Herfinanciering van je hypotheek kan een slimme financiële zet zijn onder de juiste omstandigheden. Hier zijn enkele situaties waarin herfinanciering zinvol kan zijn:

 

Lagere rente

Als de rentevoeten gedaald zijn sinds je je hypotheek afsloot, kan herfinanciering je maandelijkse betalingen verlagen en de totale kosten over de looptijd van de lening verminderen.

 

Looptijd aanpassen

Herfinanciering kan ook worden gebruikt om de looptijd van je hypotheek aan te passen. Kortere looptijden betekenen hogere maandelijkse betalingen, maar lagere totale rentekosten. Een langere looptijd verlaagt je maandelijkse betalingen, maar verhoogt de totale rentekosten.

 

Type hypotheek wijzigen

Misschien wil je overstappen van een variabele naar een vaste rentevoet om meer stabiliteit in je maandelijkse betalingen te brengen. Of misschien wil je juist flexibiliteit toevoegen door over te stappen naar een variabele rente.

 

Consolideren van schuld

Herfinanciering kan worden gebruikt om andere schulden met hogere rentevoeten te consolideren, waardoor je financiële situatie overzichtelijker wordt.

 

Eigen vermogen benutten

Je kunt ook herfinancieren om een deel van het eigen vermogen in je huis te benutten, bijvoorbeeld voor grote uitgaven of investeringen.

Voordat je besluit tot herfinanciering, is het belangrijk om de kosten te overwegen, waaronder afsluitkosten en eventuele boetes voor vervroegde aflossing van je huidige hypotheek.